top of page
Search
  • Alexoudi Anna

Διακόσμηση τοίχου με botanical τοιχογραφίες

Updated: Dec 22, 2022

Το botanical είναι ξεκάθαρα εμμονή! Και το mural.gr δηλώνει fan του είδους! Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα pattern με φυτά να κυριαρχούν στις επιλογές διακόσμησης τοίχου και τις τοιχογραφίες και να θεωρούνται safe επιλογή για ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα. Μία συνταγή διακόσμησης, θα έλεγε κανείς, που σπάνια πέφτει έξω και είναι -σχεδόν- πάντα ευχάριστη στο μάτι.


Διακόσμηση τοίχου: Αφιέρωμα στις εξωτικές τοιχογραφίες

Πολυθρόνα με botanical ύφασμα

Τα botanical pattern τα συναντάμε σε πολλά είδη σπιτιού, όπως κουβέρτες και σεντόνια, ποτήρια καφέ και θερμός, αμπαζούρ, πολυθρόνες, μαξιλάρια, είδη ρουχισμού, αξεσουάρ μόδας, αξεσουάρ κουζίνας και η λίστα δεν έχει τελειωμό.


Είναι τα φυτά και τα ζώα μια τάση στη διακόσμηση τοίχου, που ήρθε για να μείνει; Καθώς φαίνεται, ναι, και δεν έχουμε άλλο, παρά να την καλωσορίσουμε!


Αναπόφευκτα λοιπόν, ως κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια, το botanical πέρασε και στην διακόσμηση τοίχου από πίνακες ζωγραφικής, prints και ταπετσαρίες, μέχρι τοιχογραφίες εξωτερικών χώρων πολλών τετραγωνικών μέτρων.

Τοιχογραφία σε σαλόνι με σκούρο μπλε χρώμα

Η γκάμα περιλαμβάνει ρεαλιστικές απεικονίσεις εξωτικών φυτών και ζώων, αλλά και πιο γραφιστικές δουλειές που παραπέμπουν σε illustrations, κάνοντας τις εκδοχές του botanical pattern κυριολεκτικά αμέτρητες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε διάφορες προτάσεις και εκδοχές του botanical στη διακόσμηση τοίχου, που όχι μόνο θα μας εμπνεύσουν αλλά και θα μας κάνουν να αναπολήσουμε τα σχολικά μας φυτολόγια. Εσείς είχατε φυτολόγιο ως μαθητές; Εγώ ναι και ήμουν πολύ περήφανη για αυτό!


Παρακάτω, θα δούμε botanical τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών, επαγγελματικούς χώρους, παιδικά δωμάτια και εξωτερικούς χώρους. Θα σας παρουσιάσουμε 2 αγαπημένες καλλιτέχνιδες, τις Ludico (Carina Camargo & Veri Altman) από τη Βραζιλία, το έργο μιας καλλιτέχνιδας από Ρόδο, της Μάρας, και στο τέλος θα ακολουθήσει και το δικό μας έργο, η μεταμόρφωση μιας αυλής από έναν γκρι ακάλυπτο σε μία botanical όαση! Όλες οι φωτογραφίες, εκτός των Ludico, του δικού μας project και της Μάρας, είναι αλιευμένες από το διαδίκτυο και σε καμία περίπτωση δε μας ανήκουν, αλλά λειτουργούν απλώς ως αναφορές.


Botanical τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους


Τοιχογραφία με φυτά σε εσωτερικό χώρο | Botanical

Για τοιχογραφίες σε εσωτερικούς χώρους δεν απαιτείται κάποιο ειδικό χρώμα. Συνήθως, χρησιμοποιούνται υδατοδιαλυτά, πλαστικά χρώματα, άοσμα και όσο το δυνατό πιο οικολογικά, αλλά και πιο ποιοτικά ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής.


Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και προστασία, συνίσταται η κάλυψη του έργου με ματ βερνίκι σε σπρέι, ώστε να δημιουργηθεί μια μάσκα γύρω από το έργο που δρα ενάντια στη σκόνη, τους ρύπους και τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Τοιχογραφία με φυτά στο μπάνιο | Botanical

Η χρήση του βερνικιού δεν είναι απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους, εκτός κι αν αυτοί είναι χώροι υψηλής λειτουργικότητας, όπως οι κουζίνες, ή υψηλής υγρασίας, όπως το μπάνιο. Επίσης, προτείνεται προστασία με βερνίκι σε σπίτια με καπνιστές, μιας και ο καπνός μπορεί σταδιακά να φέρει αλλοίωση στα χρώματα, όπως ακριβώς κάνει και με τις κουρτίνες μας.

Τοιχογραφία σε έντονα χρώματα σε χωλ

Το botanical design σε εσωτερικούς χώρους κατοικιών, μπορεί να προσφέρει χαλάρωση, όταν το συναντάμε σε απαλές και γήινες αποχρώσεις, ενώ συνδυάζεται ιδανικά με boho διακόσμηση. Μία τοιχογραφία από την άλλη σε έντονα χρώματα και με πιο γραφιστικό ύφος, μπορεί να δώσει ένταση σε χώρους που έχουν πολύ απλή ή minimal διακόσμηση και τους λείπει δυναμική. Ένα έντονο botanical mural δίνει στον χώρο κάτι από την εξωτική ατμοσφαιρικότητα των έργων του Gauguin.

Τοιχογραφία με φυτά και πτηνά | Botanical


Botanical τοιχογραφίες σε επαγγελματικούς χώρους


Οι τοιχογραφίες σε επαγγελματικούς χώρους κερδίζουν έδαφος καθημερινά και αποτελούν ιδανική λύση ανανέωσης και ανακαίνισης, αναδεικνύοντας εκ νέου ακόμη και τον παλιό σας εξοπλισμό. Μπορούν να αγκαλιάσουν την εταιρική σας ταυτότητα, να την αναδείξουν και να προσφέρουν στους πελάτες σας μία νέα εμπειρία.

Τοιχογραφία σε κομμωτήριο | Botanical

Τα botanical murals ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε είδους επιχείρηση, όπως ακριβώς ταιριάζουν και τα φυτά. Μπορούν να καλύψουν έναν ολόκληρο τοίχο, που ίσως παρουσιάζει προβλήματα που χαλάνε την αισθητική του χώρου, όπως ανωμαλίες, εξογκώματα, καμπύλες ή τραχιά επιφάνεια. Μπορούν ακόμη να καλύψουν μια μικρότερη επιφάνεια, όπως μια κολώνα ή κάποια εσοχή, προσφέροντας άμεσα ανανέωση με μικρό κόστος.

Τοιχογραφία σε καφετέρια | Botanical

Επίσης, οι τοιχογραφίες δημιουργούν engagement με τους πελάτες σας. Τους παροτρύνουν να εμπλακούν με την επιχείρησή σας περισσότερο, να βγουν φωτογραφίες, να τις ανεβάσουν στα social media, να ταγκάρουν τα δικά σας profiles και να σας προτιμήσουν εκ νέου.

Μια botanical τοιχογραφία αποτελεί ιδανικό background για selfies και φτιάχνει την διάθεση των παρευρισκόμενων.

Τοιχογραφία σε γραφείο | Botanical

Ακόμη όμως και σε χώρους γραφείου, οι botanical τοιχογραφίες μπορούν να ανανεώσουν την διάθεση των ανθρώπων που εργάζονται μαζί σας και η ανεβασμένη διάθεση του εργατικού δυναμικού έχει αποδειχθεί πως ανεβάζει την παραγωγικότητα και μειώνει τον αριθμό αποχωρήσεων.

Ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον, δείχνει πως νοιάζεστε για την εικόνα της επιχείρησής σας και αυτό έχει αντίκτυπο και στους πελάτες σας, αλλά και στους συνεργάτες σας. Μία τοιχογραφία έχει την ιδιαιτερότητα πως μπορεί να σταθεί μόνη της και να αγκαλιάσει το περιβάλλον γύρω της, όποιο κι αν είναι αυτό. Για αυτό και ταιριάζει άψογα τόσο σε εργοστασιακά, industrial περιβάλλοντα, όσο και σε πιο μοντέρνες ή formal εταιρείες.

Τοιχογραφία σε cafe | Botanical

Botanical τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια


Μια επιλογή που είναι αρκετά της μόδας στο χώρο της διακόσμησης των παιδικών δωματίων, είναι οι τοιχογραφίες με θέματα που περιλαμβάνουν εξωτικά φυτά και ζωάκια της ζούγκλας. Θέματα unisex, ιδανικά για δωμάτια που είναι κοινά και τα μοιράζονται αγόρια και κορίτσια, αλλά και για παιδιά που είναι περιπετειώδη και τους αρέσουν οι ανακαλύψεις!

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο | Botanical

Για τις παιδικές τοιχογραφίες προτείνουμε απόλυτα οικολογικές λύσεις, χωρίς βερνίκι. Για ονειρεμένες παστέλ αποχρώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρώματα κιμωλίας για τοίχο, που αποτελούν την top επιλογή για παιδικά και ιδιαίτερα για βρεφικά δωμάτια. Συνεργαζόμαστε με το Chalk Of The Town® σε αυτό και στηρίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο με φυτά | Botanical

Τα φυτά και τα ζώα ηρεμούν τα παιδιά και τους εμπνέουν αγάπη και σεβασμό για τη φύση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στον αστικό ιστό τείνουν να περνάνε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι και, δη, στο δωμάτιο τους και στα παιχνίδια τους. Μια botanical τοιχογραφία μπορεί να αποτελέσει αληθινή έμπνευση για τους μικρούς σας εξερευνητές και να τους καλλιεργήσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Οι θεματικές αυτές, εξάλλου, βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των νέων γονιών τα τελευταία χρόνια.

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο με φυτά και ζώα | Botanical

Botanical τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους


Για τις τοιχογραφίες εξωτερικού χώρου θα κινηθούμε περισσότερο σε μικρής έκτασης χώρους και δεν θα πιάσουμε την κατηγορία graffiti - ίσως στο επόμενο αφιέρωμα. Botanical, λοιπόν, τοιχογραφίες εξωτερικού χώρου:


Αν οι botanical τοιχογραφίες ταιριάζουν υπέροχα σε εσωτερικό χώρο, τότε οι εξωτερικοί χώροι είναι απλά το σπίτι τους. Οι ταράτσες μας, οι αυλές μας και τα μπαλκόνια μας μπορούν να μεταμορφωθούν πλήρως, τόσο με αληθινά φυτά, γλάστρες και αναρριχώμενα σε πέργκολες, όσο και με ζωγραφισμένα φυτά σε τοιχογραφίες!

Τοιχογραφία σε εξωτερικό χώρο | Botanical

Οι τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους χρειάζονται εξτρά προστασία, για αυτό απαιτείται η εφαρμογή βερνικιού που θα τις καταστήσει αδιάβροχες ακόμη και σε περιοχές με υψηλή υγρασία. Όπως και εσωτερικά, έτσι και εξωτερικά, οι τοιχογραφίες αγκαλιάζουν τον περίγυρό τους και μεταμορφώνουν εντελώς έναν χώρο από μόνες τους, χωρίς να απαιτείται η ανανέωση των επίπλων ή των υπολοίπων στοιχείων του χώρου.

Τοιχογραφία σε εξωτερικό χώρο με λουλούδια | Botanical

Προσωπικά, εδώ στο mural.gr, λατρεύουμε τις botanical τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους. Από τα graffiti σε δρόμους, τα decor σε αυλές, μέχρι τα τεράστια έργα τέχνης σε ολόκληρες πολυκατοικίες, τα φυτά και τα λουλούδια είναι ένα θέμα που μας φτιάχνει την διάθεση, ξεκουράζει το βλέμμα μας και μας προσφέρει ηρεμία. Ο αστικός ιστός, ειδικά της Αθήνας, είναι καλυμμένος με τόσο πολύ τσιμέντο, που τα χρώματα και δη τα φυσικά, αποτελούν μια παρηγοριά για τα μάτια μας.

Τοιχογραφία σε εξωτερικό τοίχο με φυτά και φρούτα | Botanical

Ludico: Δύο δυναμικές γυναίκες από τη Βραζιλία


Τις Ludico τις ανακάλυψα στο Instagram όταν έψαχνα για έμπνευση στο #Mural. Εντυπωσιάστηκα από την αρτιότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν τα χρώματα, τους συνδυασμούς που επέλεγαν, από την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους και από την ιστορία τους.

Τοιχογραφία Ludico Brazil | Botanical

Δυο γυναίκες με μακρά και πετυχημένη πορεία στον τομέα της διαφήμισης αποφάσισαν να τα παρατήσουν όλα και να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο: τέχνη! Και ειδικότερα: τοιχογραφίες.

Το όνομα τους βγαίνει από το λατινικό ludus που σημαίνει παιχνίδι!

Τοιχογραφία Ludico Brazil | Botanical

Η Carina Camargo και η Veri Altman χρησιμοποιούν το botanical αφαιρετικά, παίζοντας με μεγάλους όγκους και τα σχέδια τους θυμίζουνπερισσότερο γιγάντια Illustrations παρά τυπική ζωγραφική.


Με καθαρά χρώματα και μοναδικούς συνδυασμούς μεταμορφώνουν τους χώρους που αναλαμβάνουν και μας εμπνέουν. Τελευταία έχουν επεκταθεί στα αξεσουάρ σπιτιού και στα αξεσουάρ μόδας και μπορώ να πω, πως απλά απολαμβάνω να τις παρακολουθώ. Η εμπειρία τους στο χώρο του marketing είναι εμφανής και το περιεχόμενο που δημιουργούν στα social media είναι χάρμα οφθαλμών!

Τοιχογραφία Ludico Brasil | Botanical

Botanical τοιχογραφίες στη Ρόδο - Τα έργα της Μάρας


Τοιχογραφία στη Ρόδο | Botanical

Η Μάρα ζει τον μισό χρόνο στη Ρόδο, όπου περιστασιακά αναλαμβάνει τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια και επιχειρήσεις. Επίσης δημιουργεί χειροποίητες ζωγραφιές σε διακοσμητικά στοιχεία, μετατρέποντάς τα σε μοναδικά αντικείμενα. Το υπόλοιπο μισό του χρόνου ζει στο Μιλάνο, όπου ασκεί τεχνοθεραπεία για ενήλικες σε ψυχιατρικές κλινικές.

Τοιχογραφία σε παιδικό δωμάτιο | Botanical

Το όνειρο της είναι κάποια στιγμή να ανοίξει ένα δικό της κέντρο τεχνοθεραπείας και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ, παράλληλα με αυτό, ελπίζει να πραγματοποιήσει και ένα άλλο -κρυφό- όνειρό της, το οποίο είναι να γράψει παιδικά παραμύθια και να τα εικονογραφήσει η ίδια. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εκείνη μέσω της σελίδα της στο instagram @maroli_art.

Τοιχογραφία στη Ρόδο | Botanical


Τοιχογραφία στη Ρόδο | BotanicalBotanical τοιχογραφία σε αυλή από το mural.gr


Και για το τέλος, τα δικά μας! Botanical αυλή! Από έναν απλό, μουντό, ακάλυπτο στο πιο φανταστικό μέρος του σπιτιού. Το παρακάτω project περιλάμβανε και μεταποίηση επίπλων, σε botanical mood φυσικά!

Τοιχογραφία αυλής στην Αττική | Botanical

Για τη αυλή χρησιμοποιήθηκε ακρυλικό και πλαστικό χρώμα, με 3 στρώσεις βερνίκι. Επειδή ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε πολλή υγρασία και νερά, πάρθηκαν εξτρά προφυλάξεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Τοιχογραφία σε εξωτερικό χώρο στην Αττική | Botanical

Στα έπιπλα χρησιμοποιήθηκαν χρώματα κιμωλίας Chalk Of The Town® στις παρακάτω αποχρώσεις:

Τα μαξιλάρια είναι από το Leroy Merlin.


Η φανταστική σκάλα γέμισε με λουλούδια και έδωσε ακόμη περισσότερη ζωή στο χώρο αυτό, που πρωτύτερα χρησίμευε μόνο ως αποθήκη.


Τοιχογραφία σε αυλή στην Αττική με φυτά | Botanical

Το botanical αφιέρωμα έφτασε στο τέλος του! Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε κι εσείς, όσο κι εγώ! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το δικό σας προσχέδιο και μία εκτίμηση κόστους!


Άννα

The brush side of life

558 views
bottom of page