top of page
Search
  • Mural Greece

7 λόγοι για να επιλέξετε μία τοιχογραφία

Updated: Dec 22, 2022

Απαντήσεις σε δημοφιλείς απορίες για τοιχογραφίες!


Μια τοιχογραφία είναι μια απόφαση που σε αρκετούς φαντάζει δύσκολη και πολύ δεσμευτική. Είναι όμως έτσι πράγματι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, απαντώντας σε κάποιες δημοφιλείς ανησυχίες!1. Οι τοιχογραφίες μπορούν να γίνουν μόνο άνοιξη και καλοκαίρι;


Οι τοιχογραφίες, όπως και γενικά το βάψιμο, είναι καλό να γίνονται όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και η υγρασία στην ατμόσφαιρα λιγότερη, όμως το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν είναι απαγορευτικές περίοδοι για μια τοιχογραφία (ειδικά εμείς που ζούμε Ελλάδα, ειδικά εμείς που ζούμε κεντρική και νότια Ελλάδα).


Οι τεχνολογίες των χρωμάτων πλέον έχουν αναπτυχθεί αρκετά και τα χρώματα στεγνώνουν σχεδόν αμέσως, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία τόσο στους δημιουργούς, όσο και στους ιδιοκτήτες. Οπότε, αν σκέφτεστε να προτιμήσετε μια τοιχογραφία για την διακόσμηση του τοίχου σας, μην σαν ανησυχεί ο κακός καιρός.


Φυσικά, εδώ να διευκρινίσουμε, πως αυτό δεν ισχύει για τις τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικοί χώροι, είναι επιρρεπείς σε υγρασία και βροχές. Θα πρέπει να προτιμηθούν περίοδοι που δεν έχουν βροχές – για περιοχές της Αττικής θα προτείναμε Απρίλιο με Οκτώβρη χονδρικά! Μόλις όμως ολοκληρωθούν και βερνικωθούν οι εξωτερικές τοιχογραφίες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσα μπουρίνια κι αν μας φέρει το τροπικό μας - πλέον - κλίμα!


2. Οι τοιχογραφίες καλύπτονται εύκολα;


Μια τοιχογραφία μπορεί να καλυφθεί εύκολα με χρώματα που προσφέρουν καλή κάλυψη και μπορούμε να το αναλάβουμε μόλις χρειαστεί. Προσφέρουμε προσιτές τιμές που μπορούν να κάνουν μια τοιχογραφία δελεαστική ακόμη και για ενοικιαζόμενες κατοικίες.


Οι παλ παστέλ παλέτες, που έχουν την τιμητική τους τα τελευταία χρόνια, λύνουν το πρόβλημα της κάλυψης (καλύπτονται πολύ πιο εύκολα αυτές οι αποχρώσεις) και έχουν χαμηλό κόστος υλικών, όποτε είναι αρκετά προσιτές λύσεις για να ανανεώσετε το χώρο σας, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν προστριβές με ιδιοκτήτες, αλλά και χωρίς να λυπάστε πως κάποια στιγμή ίσως αλλάξετε κατοικία, μιας και δεν θα έχετε επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά θα έχετε προσφέρει ένα ονειρεμένο δωμάτιο σε όσους αγαπάτε αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό.


Οι παλ αποχρώσεις ηρεμούν το μάτι, είναι διακριτικές και είναι τόσο ανθεκτικές, όσο και εύκολες στο σβήσιμο!


3. Τοιχογραφίες και μυρωδιές χρωμάτων


Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι τεχνολογίες των χρωμάτων πλέον έχουν αλλάξει δραστικά. Τα περισσότερα χρώματα είναι υδατοδιαλυτά, άοσμα και στεγνώνουν αμέσως. Με έναν καλό αερισμό λίγων ωρών, το δωμάτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ίδια μέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Δεν χρειάζεται να ξεβολευτείτε καθόλου – ή σχεδόν καθόλου! Μπορούμε να βρούμε μαζί την ιδανική λύση, ώστε να προκληθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση αναλόγως των αναγκών σας!


Φυσικά, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βαφτούν και να ζωγραφιστούν οι χώροι με χρώματα κιμωλίας για τοίχους, για ακόμη πιο οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αποτέλεσμα. Προτιμούμε ελληνικά χρώματα από ανθρώπους που γνωρίζουμε, σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε, στηρίζοντας τον μικρό επιχειρηματία, που κάνει, όπως κι εμείς, το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά και βιοπάλη παράλληλα!


4. Τοιχογραφίες: Είναι το κόστος απαγορευτικό;


Το κόστος ποικίλει και διαμορφώνεται βάσει ενός πολυπαραγοντικού συστήματος υπολογισμού. Υπάρχουν πολύ οικονομικές λύσεις και υπάρχουν και λιγότερο οικονομικές. Οι τιμές καθορίζονται από τα τετραγωνικά μέτρα, από την πολυπλοκότητα του σχεδίου, τις αποχρώσεις και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, έως και την χιλιομετρική απόσταση του χώρου από την Αττική που είναι η βάση μας.


Μια τοιχογραφία μέτριας πολυπλοκότητας μπορεί να βγει σε πάρα πολύ οικονομική τιμή, μεταμορφώνοντας εντελώς έναν χώρο. Απλά ρωτήστε μας για να λάβετε μια προσφορά και ένα προσχέδιο.


Δρούμε πάντοτε με σεβασμό στον πελάτη μας, προσφέροντας λύσεις για όλους. Ένα όμορφο παιδικό δωμάτιο εξάλλου, δεν πρέπει να είναι προνόμιο που απολαμβάνουν μόνο λίγοι. Και για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα: Ένας τοίχος περίπου στα 10τμ σε ένα βρεφικό δωμάτιο, με απαλές αποχρώσεις και απλά, βρεφικά, όμορφα σχέδια, μπορεί να ξεκινήσει από 120€!


Tip: Μπορεί να δοθεί ακόμη και ως πρωτότυπο δώρο για κάποιο baby shower, σε μορφή χειροποίητης καρτούλας/ δωροεπιταγής σέ έναν φάκελο!


5. Οι τοιχογραφίες είναι μόνο για παιδικά δωμάτια;


Αυτό κι αν είναι ψέμα! Τα χρώματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και δεν αποτελούν παιδικό χαρακτηριστικό εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα. Botanical σαλόνια, γεωμετρικά σχήματα σε χολ, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά σε κουζίνες, τοιχογραφίες γιγαντιαίων διαστάσεων σε επαγγελματικούς χώρους, αστείες σκηνές και εξωτικά πουλιά, σκηνές από τον κινηματογράφο, iconic σκηνές από τις αγαπημένες δεκαετίες των 80’s & των 90’s και η λίστα δεν έχει τελειωμό….


Από απλό βάψιμο τοίχων σε παστέλ ή bright αποχρώσεις – όνειρό μας να γίνουμε μπογιατζούδες – μέχρι fluo cyberpunk σκηνές και botanical κήπους με φλαμίνγκο και τουκάν, το χρώμα είναι στη ζωή μας και μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο χωρίς να χρειαστεί καμία περαιτέρω αλλαγή!


Αλλάζουμε τη διάθεσή μας και δημιουργούμε ένα... instagramικό σκηνικό στο σαλόνι μας (ναι για ατέλειωτες selfie, γιατί να ντραπούμε εξάλλου;) που δεν θα χορταίνουμε να απολαμβάνουμε!


6. Τοιχογραφίες ή αυτοκόλλητα τοίχου;


Γιατί να μην τα προτιμήσετε; Φυσικά να τα προτιμήσετε κι αυτά, η ποικιλία τους πλέον είναι εντυπωσιακή! Αλλά σε τι διαφέρουν από μια τοιχογραφία;


Το πιο βασικό είναι πως η τοιχογραφία δεν θα ξεκολλήσει στις άκρες! Ένα ενοχλητικό χαρακτηριστικό των αυτοκόλλητων είναι το γεγονός πως, μετά από ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει πολύ δυνατή η κόλλα στο κέντρο και κάπως πιο στεγνές οι άκρες. Με το πέρασμα του χρόνου οι άκρες ξεραίνονται και ξεκολλάνε ενώ το κέντρο παραμένει τόσο σταθερό που κάποιες φορές … φεύγει και ο σοβάς μαζί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί εν τέλει περισσότερο «μπελαλίδικη διόρθωση» απ’ ότι μια τοιχογραφία! Επιπλέον, η τοιχογραφία δεν θα αλλοιωθεί και δεν θα ξεθωριάσει από τον ήλιο και την πάροδο του χρόνου.


Τέλος, η τοιχογραφία είναι πιο οικολογική και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εξτρά πλαστικό, αν χρησιμοποιηθούν τα σωστά υλικά. Φυσικά, τα αυτοκόλλητα είναι μια καλή προσωρινή λύση! Οπότε, επιλέγετε ότι εξυπηρετεί εσάς καλύτερα!


7. Τοιχογραφίες ή ταπετσαρία;


Ιδού, το μεγάλο μας δίλημμα! Να προτιμήσετε και ταπετσαρία, γιατί όχι; Όπως και με τα αυτοκόλλητα έτσι και με τις ταπετσαρίες, η ποικιλία τους έχει εκτοξευθεί! Είναι όμως η ταπετσαρία φθηνότερη;

Θα μπορούσε να είναι – δεν είναι σίγουρο – για αυτό και πριν το πάρετε απόφαση, μπορείτε να μάθετε το κόστος και τις προτάσεις που υπάρχουν και στις 2 επιλογές προτού καταλήξετε! Μια καλή ταπετσαρία μπορεί να έχει πολύ υψηλό κόστος αγοράς και αν δεν μπορείτε να τις τοποθετήσετε μόνοι σας, μην ξεχάσετε να υπολογίσετε το κόστος τοποθέτησης!


Η ταπετσαρία, όσο κι αν έχει πολλές επιλογές, σίγουρα δεν μπορεί να σας προσφέρει την πλήρη ευελιξία που σας προσφέρει μια τοιχογραφία.


Η τοιχογραφία είναι μια πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία, που πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο. Την παρακολουθείτε, την ζείτε και φυσικά είναι φτιαγμένη … στο χέρι! Αν θέλετε, βοηθάτε κιόλας – σκεφτείτε το σαν μια ενδιαφέρουσα συμμετοχική εμπειρία για σας και τα παιδιά σας!


Μια ταπετσαρία προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στον τοίχο κατά την αφαίρεσή της, αν δεν είναι καλής ποιότητας και δεν πραγματοποιηθεί από κάποιον επαγγελματία. Οπότε, η κάλυψη μιας τοιχογραφίας, μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευκολότερη διαδικασία από εκείνη της αφαίρεσης μιας ταπετσαρίας.


Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα των ταπετσαριών προσφέρουν ένα αίσθημα αρμονίας και η αρμονία προσφέρει ξεκούραση. Η επανάληψη αυτή είναι πιο σπάνια σε μια τοιχογραφία - όχι ακατόρθωτη όμως - διότι είναι κάπως πιο χρονοβόρα λόγω της ακρίβειας που απαιτεί. Φυσικά, για όλα υπάρχουν λύσεις, αν θέλει κάποιος να επενδύσει, ώστε να γίνει σωστά! Απλώς, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που συνηθίζουν να έχουν οι ταπετσαρίες, μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικά σε βάθος χρόνου αντικαθιστώντας την αρχική αρμονία με μια ελαφριά ενόχληση - γνώμη μας αυτό!


Τέλος, η ψηφιακή εκτύπωση είναι εντυπωσιακή, πως να μην το παραδεχτούμε άλλωστε; Στον αντίποδα όμως, παραθέτουμε την πινελιά και την χειροποίητη εργασία, η οποία μπορεί να βρίσκει μεγάλο συναγωνισμό στην ψηφιακή εποχή, αλλά θα διατηρεί πάντα την αίγλη που προκαλεί στους ανθρώπους και θα έχει το δικό της ξεχωριστό κοινό, διότι θα περιέχει πάντα την μαγεία της δημιουργίας που προσλαμβάνουμε τόσο εμείς ως δημιουργοί, όσο και εσείς ως παρατηρητές της διαδικασίας!


+1 tip: Ποιον επαγγελματία να διαλέξω για την τοιχογραφία μου;


Μη διστάζετε να ρωτάτε! Εξετάστε τις επιλογές σας, συνομιλήστε μαζί μας, συνομιλήστε και με άλλους ανθρώπους από τον ίδιο ή και άλλο κλάδο, και κάντε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στη συγκεκριμένη στιγμή, στη δική σας συγκεκριμένα ανάγκη!


Οι άνθρωποι κάνουμε την διαφορά!


Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε και να συζητήσουμε τις ιδέες σας! Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων εξάλλου, γινόμαστε όλοι καλύτεροι!


Άννα
692 views
bottom of page